Fakta

Chili con carne betyder bogstavelig talt Chili med kød. Det er en stærkt krydret ret det består af kød og grønsager i en krydret sauce. Den mest grundlæggende chili con carne indeholder chili, tomater, spidskommen, løg, hvidløg og tern eller hakket kød. For det meste bruges der oksekød men alt fra svinekød og kalvekød til kalkun kan bruges. Oftest bruges der også bønner, men ikke alle mener at bønnerne hører til i chili con carne. Det mener vi dog her på chiliconcarne.dk.

Det er ikke helt sikkert hvorfra chili con carne stammer og det eneste man rigtig ved er at det ikke, som mange ellers tror, stammer fra Mexico. Derimod mener man at retten er fra Texas, nærmere bestemt San Antonio, og staten har da også chili con carne som deres officielle ret. De fleste historiker mener at de tidligste versioner af chili con carne blev lavet af de fattigste og derudover blev det brugt under lange ture hvor man bankede tørret oksekød, fedt, salt, peber og chili sammen og formede dem som mursten. Disse ”Chili mursten” kunne så genopblødes i kogende vand og man havde en gryderet.

Bønnerne blev formentlig oprindeligt brugt som erstatning for kød i de fattigste områder. Chili con carnen fra Texas indeholdt ingen bønner og hvis man spørger The Chili Appreciation Society så er bønner strengt forbudt.

Chilli con carnen fra Texas blev i 1893 national kendt da man opsatte en chili con carne bod på en udstilling på ”the Columbian Exposition” i Chicago. Retten er nu kendt og værdsat over hele verden.